PicMonkey Collage_LIDL_totyakos

Kedves Látogató, üdvözöllek a weboldalamon!

Az, hogy itt vagy, azt jelenti, hogy valahol, valamikor láttál már papírfonással készített tárgyakat, papírból font kosárkát, dobozt, betűzőt, és többet akarsz tudni ezeknek a tárgyaknak a készítéséről.

Velem legalábbis ez történt. 2013. decemberében láttam meg az interneten az első papírból font kosarakat – kis bice-bócák voltak, de gyönyörű színesek, vidámak, mosolyra késztetőek. 🙂 Így kezdődött, ami lassan hobbivá, mi több, szenvedéllyé „fajult”.

 Amit tudok a technikáról, autodidakta módon tanultam meg, sok-sok netes búvárkodás, és az elrontott (bár igazándiból nincs „elrontott” darab, talán csak kevésbé sikerült!) kosarak tapasztalatából. Az interneten sokan foglalkoznak ezzel a hobbival, igaz, főleg orosz, ukrán, cseh, szlovák és lengyel oldalakon lehet anyagokat találni hozzá. Ehhez nem árt a nyelvtudás, bár a legfontosabb papírfonós alapszavakat idővel fel lehet csipegetni minden nyelvből 🙂 Ráadásul nagyon sok képes – tehát nyelvtudást annyira nem igénylő – „mesterkurzust” is lehet találni, ha az ember tudja, mit keressen 😉 Mivel jól beszélek oroszul (és angolul) és az oroszon keresztül többé-kevésbé meg lehet érteni a szláv nyelveket, talán egy kicsit könnyebb helyzetben vagyok, mint nyelveket nem beszélő társaim. 

Magyarországon most kezd terjedni ez a technika, a „Papírfonás” nevű Facebook csoport napról napra duzzad: van, aki csak körülnéz, de vannak gyakorlott papírfonók is a tagok között, akik szívesen segítenek a kezdőknek. A csoport létszáma fél év alatt – 2015- februárjától szeptemberig – 300-ról 3500-ra nőtt! Facebook oldalamon, melynek neve „KOSÁRFONÁS PAPÍRBÓL”, igyekszem érdekességeket megosztani, képeket szokatlan formájú kosarakról, érdekes díszítésekről, fülmegoldásokról, fonásmódokról, olyasmiket, amiket erre a honlapra is szánok, de azért egy FB oldal kevesebb lehetőséget kínál erre, mint egy weboldal.

A hosszú beköszöntő után nézz körül a weboldalon, amelyre folyamatosan fogom feltölteni az anyagokat: technikákat, leírásokat, ötletadó képeket! Remélem, sok hasznos információt találsz majd, és visszatérsz majd ötletekért, inspirációért, hasznos tanácsokért.