A papírfonás tulajdonképpen nagyon olcsó hobbi. A papír, amit használunk, szinte mindig ingyen van: a postaládába bedobált színes katalógusok, kiolvasott napilapok. Kartonpapírt az kosáraljakhoz szintén ingyen elhozhatunk a boltokból, újrahasznosítva a csomagolóanyagokat.

Maradék csomagolópapír, tapéta vagy dekupázs szalvéta a kosáralj bevonásához, díszítéséhez pedig mindenkinek akad otthon, aki valaha is próbált kézműveskedni.

Az egyetlen, amire tényleg költenünk kell, az a ragasztó. Egy jó erős papírragasztó, faragasztó vagy hobbiragasztó – lehetőleg olyan, ami miatt nem hagyjuk ott a gatyánkat is a boltban, mert ez tényleg fogy… a képen látható, hogy sokfélét kipróbáltam.

P6270042_PM_resized

Papírfonós célra leginkább a PVA (poli-vinil-acetát) alapú, vizes bázisú ragasztók a legjobbak – ezek kiválóan ragasztanak papírt, kartont, fát, parafát, ruhaanyagot, sőt a polisztirolt is. A flakonban fehér színű ragasztó átlátszóra szárad, teljesen szagtalan, oldószermentes, nem mérgező.

A gond csak az, hogy a hobbi- és papírboltok teljesen elszálltak, és aranyárban kínálják a – máshol teljesen mindennapi, általános ragasztóként ismert – PVA ragasztókat, illetve a speciális faragasztók sem olcsóak… Szerencsére nekem sikerült egy nagyon olcsó forrást felfedeznem, szóval egyáltalán nem kell spórolnom a ragasztóval J

P6250041PVA_PM_resized

A papírcsövek ragasztásához egy gombostűfejnyi pötty a papírcsík végére tökéletesen elegendő – amikor elérünk a papír végéhez, az ujjunkkal úgyis szétlapítjuk-szétterítjük a ragasztót. A PVA-ragasztós pálcát nem több, mint 2 másodpercig kell tartani az ujjunkkal, ezalatt a ragasztó megköt, a pálca lehúzható a tekerőpálcáról.

Az orosz papírfonók tanácsait követve a kész kosarakat átkenem kb. fele-fele arányban vízzel higított PVA ragasztóval – ettől jó tartása lesz, és még egy kis csillogást is kap. Gyakran nem is lakkozom a kosárkákat-dobozkákat, elég a ragasztó rajtuk.