PicMonkey Collage_LIDL_totyakos

Ez a kosárkám a Lidl húsvéti katalógusának széléből készült

A papírcsövek tekerése 3. – Milyen szélesre vágjam a papírt?

És akkor jöjjön a fontos kérdés: milyen hosszúra és szélesre kell vágni a papírcsíkokat?

A hosszúság általában adott: az újság szálirányú oldala. Magyar napilapoknál általában (de nem mindig!) ez a „hosszanti” oldal (amikor úgy teszed magad elé az újságot, mintha olvasni akarnád.) Ez pont az a hosszúság, amit kényelmesen meg lehet tekerni – de ha kezdő vagy, próbálkozz rövidebb csíkokkal! Könnyebben fog menni! Kicsit gyakrabban kell majd ugyan hosszabbítanod a csöveket, de meg fogod látni, hogy az egyáltalán nem gond!

Láttam a neten olyan képeket is, amelyeken a hosszanti oldalt félbevágták, és máris tekerték… szerintem nagyon vastag cső lesz így! De olyant is láttam, hogy kinyitották/szétterítették az újságot, és a hosszabb oldalból levágott csíkokból tekerték a csövet! Hát igen, ehhez biztosan nagy gyakorlat kell 😉 – és jó hosszú pálca, amire tekerik!

Én kb. 7-8 centiméteres csíkokat vágok a napilapokból. És akkor egy fontos momentum: az a csík, amit az újság legszéléből vágunk, a „legértékesebb” rész, ez ugyanis fehér (=betűtlen) marad, ha feltekered. Érdemes külön tenni ezeket a csíkokat, és különlegesebb célokra felhasználni majd 😉 A „betűs” csíkok is pácolhatóak, de a betűk és képek mindig át fognak ütni – ami nem baj, mert nagyon érdekes felületet alkotnak! Csak nem mindig akarod, hogy látszódjanak a betűk 😉

Reklámújságokból – amelyek alapból vékonyabbak – keskenyebb csíkokat szoktam vágni, kb. 6-7 centiméteres szélességűeket. De a puding próbája az evés – próbálkozz! Csinálj néhány „próbacsíkot, aztán meglátod, melyik milyen célra válik be! A reklámújságok színességét pedig kreatívan használhatod az alkotásaidnál.

Géppapírból – akik azt használják – még keskenyebb, 2-3 centiméteres csíkokat vágnak.