újságköteg

Sajnos, mielőtt elkezdhetnénk az alkotást, a tárgyak készítését, először erős papírcsöveket kell tekernünk a papírcsíkokból, amelyből majd a kosárkánkat fonjuk – ez meglehetősen unalmas feladat, de hát, ahogy az orosz mondja, „ha szeretsz szánkózni, szeresd a szánkót is húzni” 😉 Igaz, idővel, ahogy az ember ügyesedik, egyre gyorsabban megy a tekerés is  🙂

Hogy milyen papírból tekerhetünk csöveket? Szinte mindenből – ez az, ami olyan olcsóvá teszi a hobbit. Napilapok, bedobált reklámújságok – minden újrahasznosítható!

A napilapokból készített csövek megfelelően hajlékonyak, a gyakorlottak egészen hosszú csöveket tudnak belőle tekerni, ráadásul nagyon jól lehet festeni és pácolni őket.

A fényes felületű reklámújságokkal nagyon jól lehet dolgozni, megfelelően puhák, jól tekerhetőek – viszont a festéssel gond lehet: csak a méregdrága akrilfesték fogja be őket… a hátrányból persze előnyt is lehet kovácsolni: ha gondosan színek szerint válogatjuk a reklámújságból tekert csöveket, festés nélkül is nagyon érdekes felületet érhetünk el.

Vannak, akik a „géppapírra”, a fénymásolópapírra esküsznek, mert az ebből tekert csövek gyönyörű hófehérek, és kívánság szerint festhetőek vagy pácolhatóak is. Nekem nem sikerül belőle csöveket tekerni, hiába kísérleteztem vele. Megoldást jelenthet, ha sikerül 40g/m2-es vastagságú (vagyis inkább „vékonyságú”) géppapírt beszerezni a mindenhol kapható 80g/m2-es helyett.

Hogy miből tekernek még csöveket? Láttam olyant, hogy a „hagyományos” kasszaszalagot tekerték meg – nagy előnye, hogy nem kell csíkokra vágni, csak a hosszúságot kell „leszabni” – no de miért adnánk pénzt olyanért, amit kis munkával ugyan, de magunk „ingyen” előállíthatunk, hát nem? A modern pénztárgépekhez való termikus kasszaszalag merevebb, ráadásul festéskor másként viselkedik, mint a „rendes” papír! Álló cövekként viszont – pont a merevsége folytán – nagyszerűen alkalmazható! (Csak az eldolgozás fog kisebb gondot okozni, de ügyesen megválasztott befejezéssel ez megoldható).

De még nem tartunk ott!